Wanna bet? – lär dig allt om sportsbetting!

Att “betta” på något, eller på svenska att slå vad om något eller “tippa”, är förmodligen något de allra flesta känner till. Kanske förknippar du det med gubbarna i spelkiosken som tippade på travet när du var där och köpte lördagsgodis som barn. Idag har spelen i allt större utsträckning flyttat ut från kioskerna och in på spelsajterna. Men vad innebär betting och hur fungerar sportbetting? Det reder vi ut här!

Vad betyder sportbetting?

Att betta eller tippa på något som rör någon sport är väldigt vanligt. Det kan till exempel vara att du försöker förutspå hur söndagens fotbollsmatch kommer sluta.  Vi leker med tanken att du tror på 3-2 i matchen Real Madrid – FC Barcelona. Om det sedan visar sig att din gissning blev rätt, vinner du. Hur mycket du vinner beror på oddsen. Om du istället förlorar, går dina spelade pengar tillbaka till spelbolaget. Men vad betyder det här med odds?

Odds- vad är det?

När du valt vilket spelbolag du vill spela genom, ser du vilka odds de ger ut. Ett spelbolag ger förstås ut odds som är fördelaktiga för dem. Din uppgift är att försöka slå spelbolaget, eller banken som man också kan kalla det. Odds kan vara både låga och höga. Låga odds betyder att det är högst troligt att det inträffar vilket gör att du inte får tillbaka särskilt mycket även om du vinner på betting utan svensk licens. Är oddsen däremot höga, det vill säga att det är mindre troligt att det inträffar- då har du chansen att tjäna en hel del pengar om din gissning slår in.

Spelbörs istället

Det finns en del plattformar som istället erbjuder en så kallad spelbörs. På en spelbörs spelar du mot andra spelare, istället för mot ett spelbolag, även om spelbolaget alltid tar en avgift som tillkommer för varje spel. Det blir på många sätt som när du handlar med aktier på börsen, därav namnet spel”börs”. På spelbörsen är oddsen oftast mycket högre än de som sätts av spelbolagen själva, vilket gör att du på sikt kan få bättre utdelning- men också förlora stort.

betting på sport i 2022

Risker med betting

Spel och betting ska vara kul och lustfyllt men det finns också risker.

Förutom den uppenbara risken att du kan spela bort dina pengar, finns det även andra risker med spelandet som spelbolagen behöver ta hänsyn till. Sedan 2019 måste alla spelbolag ha en svensk licens. Licensen ställer också krav på spelbolagen:

  • Insättningsgräns
  • Begränsad bonus till spelare
  • Möjlighet till att pausa sitt spelande.

Insättningsgräns handlar om att varje spelare nu måste sätta en egen gräns för sitt spelande. Här behöver du ange hur mycket pengar det ska vara möjligt för dig att sätta in, varje dag, varje månad och på årsbasis. Här handlar det om att sätta gränser som matchar dina egna ekonomiska möjligheter för att undvika att du spelar över dina tillgångar.

Begränsad bonus till spelare  Spelbolagen får heller inte erbjuda mer än en  bonus per spelare.  Detta krav ska göra att en spelare inte lockas till att spela på grund av ett erbjudande om bonus.

Möjlighet till att pausa sitt spelande. Det tredje kravet handlar om att alla spelare ska ha möjlighet att pausa sitt spelande genom Spelpaus. Pausen gör att du inte kan spela på något svenskt spelbolag under den valda perioden. Detta ger möjlighet för spelare som helt enkelt spelat lite för mycket.

Betta lagom! Problem med ditt spelande? Ta kontakt med din kommun eller ditt landsting.

För att få hjälp eller ställa frågor, kontakta Stödlinjen på 020 – 819 100.